Workshop Capoeira op KetiKoti Amsterdam
Op 1 juli 2024 werd een speciale KetiKoti viering in Amsterdam gehouden: 150 jaar geleden werd de slavernij van Afrikanen in Nederlandse kolonies afgeschaft. KetiKoti betekent “de ketenen verbroken”. Voor deze eeuwenlange institutionele slavernij heeft de Nederlandse regering in 2023 officieel excuses aangeboden aan de nazaten.
Batuque Capoeira werd uitgenodigd om de leerlingen van het Zuiderlicht College met een demonstratie en workshop deze vrijheid te herdenken en te vieren.
Capoeira vertelt bij uitstek het Afro-Braziliaanse verhaal van weerstand tegen discriminatie en onderdrukking van vroeger en nu.
Vechtkunst kan verbindend, maar ook gewelddadig en polariserend zijn. Ook de eeuwenlange Capoeira geschiedenis staat vol van strijd en geweld: de Braziliaanse realiteit was en is een harde samenleving met veel armoede en onderdrukking. Daardoor is het des te meer bijzonder dat Capoeira een muzikale en vrolijke mentaliteit heeft, die openstaat voor iedereen.
De Capoeira oplossing is: cultuur en vechtsport vanuit een sterke basis, met een arsenaal aan verdedigingstrucs als belangrijkste wapen. Inclusiviteit is de grote kracht van Capoeira. Flexibel en speels, op basis van gelijkheid: het gevecht wordt zo een feestje waar iedereen op zijn eigen manier aan mee kan doen. De saamhorigheid en verbinding die hierdoor ontstaat geeft ruimte om het gemeenschappelijke verhaal van de geschiedenis van slavernij, en de huidige gevolgen hiervan in de huidige samenleving.
De workshop op het multiculturele Zuiderlicht College Amsterdam was hier weer een mooi voorbeeld van!
De leerlingen konden hun muzikaliteit en dans skills kwijt in de Capoeira cirkel, met de traditionele muziekinstrumenten en het verhaal van de legendarische Quilombos (gemeenschappen van weggelopen Afrikaanse lijfeigenen). De grootste Quilombo was die van Palmares, waar 20.000 Afrikanen in vrijheid woonden onder hun koning Zumbí…